NASLOVNICAO NAMAUSLUGEKONTAKTION-LINE TESTOVI
   
ON-LINE UČIONICA
POPIS AUTOŠKOLA
SAVJETOVALIŠTE
ZAKONI I PRAVILNICI
AUTI, KREDITI, OSIGURANJA
SPORT - FORMULA 1
MALI OGLASI
HUMOR I ZABAVA
KORISNI LINKOVI
ON-LINE TESTOVI
 

Powered by:

 

 

 
 
 
SAVJETOVALIŠTE
DOKUMENTI VOZAČA

Vozačka dozvola

Vozačka dozvola je osnovni dokument kojim vozač dokazuje da smije upravljati određenom vrstom i kategorijom motornog vozila. Kategorije motornih vozila kojima vozač ima pravo upravljati moraju biti ovjerene pečatom nadležnog tijela u vozačkoj dozvoli. Za vrijeme upravljanja motornim vozilom, vozač mora uvijek imati sa sobom vozačku dozvolu i dužan ju je na zahtjev službene osobe pokazati.

Prometna dozvola

Prometna dozvola je isprava u koju se upisuju podaci o vlasniku vozila i podaci o vozilu, a dokazuje se i tehnička ispravnost i registracija vozila nakon što je vozilo prošlo tehnički pregled. Prema zakonu prometnu dozvolu nije dopušteno ostavljati u vozilu bez nadzora za što je propisana kazna.

Knjižica vozila

Knjižica vozila je isprava u koju se upisuje vlasnik vozila, eventualna odjava vozila i podaci o vozilu. U knjižicu vozila se bilježe sve promjene vlasnika vozila, eventualne odjave vozila kao i osnovni tehnički podaci o vozilu. Vozač nije dužan nositi knjižicu vozila sa sobom u automobilu.

Polica osiguranja od automobilske odgovornosti

Policom osiguranja od automobilske odgovornosti osiguravate svoju odgovornost prema trećim osobama za štete uzrokovane uporabom Vašega motornog vozila u zemlji i inozemstvu.
Polica osiguranja od automobilske odgovornosti predstavlja ugovor o zaključenom osiguranju koju izdaje osiguravatelj. Policom se osigurava odgovornost vozača prema trećim osobama za štete koje bi im mogao prouzročiti u prometu. Prema Zakonu o osiguranju svi vlasnici vozila moraju osigurati svoja vozila od automobilske odgovornosti, što se dokazuje policom osiguranja, a bez koje se ne može registrirati vozilo.
Osiguranje od automobilske odgovornosti obvezni su ugovoriti svi vlasnici ili korisnici vozila prema Zakonu o osiguranju kako u Hrvatskoj, tako i u svim europskim zemljama. Moraju se osigurati sva motorna vozila, a visina premije za osobni automobil ovisi o snazi motora i registracijskom području.

Zelena karta

Zelena karta je isprava kojom se izvan granica RH dokazuje posjedovanje osiguranja od automobilske odgovornosti. U slučaju prometne nezgode u inozemstvu krivac za nezgodu predaje potpisanu kopiju zelene karte oštećenom. Ako nije potpuno jasno tko je krivac za nastalu nezgodu, sudionici razmjenjuju svoje zelene karte.
Hrvatska je članica Međunarodnog sustava osiguranja, što znači da vozila s HR registracijskim oznakama mogu slobodno ulaziti u sve zemlje EU, bez kontrole zelene karte osiguranja.

Europsko izvješće o nezgodi

U slučaju prometne nesreće s manjom materijalnom štetom na vozilu Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su sudionici prometne nesreće s manjom materijalnom štetom na vozilu, dužni popuniti i potpisati Europsko izvješće o nezgodi, prije napuštanja mjesta prometne nesreće. Europskim izvješćem o nezgodi se ni u kom slučaju ne priznaje krivnja, već služi isključivo za prikupljanje objektivnih podataka.
Osobito je važno precizno nacrtati skicu iz koje će se vidjeti položaj vozila u trenutku nezgode. Čak i u slučaju kad službene osobe obave očevid i utvrđuju dokaze o načinu nastanka nezgode dobro je popuniti formular, jer će to znatno olakšati i ubrzati postupak naknade štete kod osiguravatelja. Europsko izvješće o nezgodi vam mora dati osiguratelj prilikom plaćanja obveznog osiguranja od autoodgovornosti. Upute o popunjavanju nalaze se na poleđini Europskog izviješća o nezgodi.

Dozvola za upravljanjem tuđim motornim vozilom

Kada je riječ o dokumentima treba spomenuti i Dozvolu za upravljanje tuđim motornim vozilom u inozemstvu. Kada je vozilo kupljeno na leasing prilikom putovanja izvan granica naše zemlje treba nositi sa sobom i dozvolu za upravljanjem tuđim motornim vozilom u inozemstvu, jer nije dovoljno posjedovati samo Ugovor o leasingu.

 
design & hosting by Internet arhiva d.o.o.