NASLOVNICAO NAMAUSLUGEKONTAKTION-LINE TESTOVI
   
ON-LINE UČIONICA
POPIS AUTOŠKOLA
SAVJETOVALIŠTE
ZAKONI I PRAVILNICI
AUTI, KREDITI, OSIGURANJA
SPORT - FORMULA 1
MALI OGLASI
HUMOR I ZABAVA
KORISNI LINKOVI
ON-LINE TESTOVI
 

Powered by:

 

 

 
 
 
SAVJETOVALIŠTE
OPREMA VOZILA

Rezervni kotač

Motorna i priključna vozila, osim mopeda, motocikala, lakih četverocikla, četverocikla, traktora, traktorskih prikolica, prikolica s jednom osovinom, autobusa za gradski promet i vozila namijenjenih za komunalne usluge moraju imati rezervni kotač sa pripadajućom opremom (dizalica, ključ za montažu/demontažu) koji se po potrebi

može upotrijebiti. Rezervni kotač ne moraju imati motorna i priključna vozila ako su gume ili naplatci opremljeni nekim sigurnosnim sustavom za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom ili ako vozilo posjeduje sprej, pjenu ili neko drugo odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhane gume.

Sigurnosni trokut

Motorna vozila osim mopeda, mopeda s tri kotača, motocikla, motocikla s bočnom prikolicom, motocikla s tri kotača, lakih četverocikla, četverocikla i priključna vozila, moraju imati, na vidljivom mjestu, poseban standardiziran znak (sigurnosni trokut) za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolniku ceste, kojim se vozač po potrebi može koristiti.

Po dva znaka moraju imati teretni automobil i autobus ako vuku priključno vozilo i motorno vozilo koje se nalazi na začelju kolone ako se motorna vozila kreću u organiziranoj koloni. Znak mora imati oblik istostraničnog trokuta s rubom crvene boje čija duljina iznosi 40 cm, a širina najmanje 5 cm. Rubovi znaka moraju biti prevučeni reflektirajućom tvari ili crvenom katadiopterskom optikom širine najmanje 2 cm ili izrađeni tako da se mogu po čitavoj duljini osvijetliti vlastitim izvorom svjetlosti. Znak mora biti izrađen od čvrstog materijala i na način koji mu omogućuje da stabilno stoji u vertikalnom položaju.

Komplet rezervnih žarulja

Motorna vozila, osim mopeda, mopeda s tri kotača, motocikla, motocikla s bočnom prikolicom, motocikla s tri kotača, lakih četverocikla i četverocikla, traktora, autobusa u gradskom i prigradskom prometu moraju imati, na vidljivom mjestu, rezervne žarulje najmanje za polovicu žaruljnih mjesta dvostrukih uređaja za osvjetljavanje ceste i za davanje svjetlosnih znakova i po jednu žarulju za jednostruka žaruljna mjesta kod kojih je moguće zamijeniti samo žarulju.Vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti (ksenon, neon, LED i sl.), ne moraju imati rezervne žarulje za ta rasvjetna tijela.

Kutija prve pomoći

Motorna vozila, osim mopeda, mopeda s tri kotača, motocikla, motocikla s bočnom prikolicom, motocikla s tri kotača, lakih četverocikla i četverocikla moraju imati jednu kutiju prve pomoći, a autobusi sa više od 25 sjedećih mjesta dvije kutije. Motorna vozila, koja se prvi put registriraju u Republici Hrvatskoj nakon 1. siječnja 2006. godine, moraju biti opremljena s kutijom prve pomoći u skladu s hrvatskom normom HRN 1112, osim vozila koja se uvoze i imaju serijski ugrađenu kutiju prve pomoći u skladu s normom matične zemlje.

Reflektirajući prsluk

Motorna vozila, osim mopeda, mopeda s tri kotača, motocikla s bočnom prikolicom, motocikla s tri kotača, lakih četverocikla i četverocikla moraju imati reflektirajući prsluk, kojeg je vozač dužan koristiti-obući kada na cesti obavlja neke radnje uz vozilo (mijenja kotač, obavlja manje popravke na vozilu, nalijeva gorivo kada vozilo ostane bez goriva, traži pomoć zaustavljajući druga vozila i sl.). Na prsluku mora biti oznaka EN 471, a može biti narančaste, zelene ili crvene boje.

 
design & hosting by Internet arhiva d.o.o.