NASLOVNICAO NAMAUSLUGEKONTAKTION-LINE TESTOVI
   
ON-LINE UČIONICA
POPIS AUTOŠKOLA
SAVJETOVALIŠTE
ZAKONI I PRAVILNICI
AUTI, KREDITI, OSIGURANJA
SPORT - FORMULA 1
MALI OGLASI
HUMOR I ZABAVA
KORISNI LINKOVI
ON-LINE TESTOVI
 

Powered by:

 

 

 
 
 
ON-LINE UČIONICA
PROMETNA PRAVILA

Kretanje vozila po kolniku

Uključivanje vozilom u promet

Vozač koji se uključuje na prometnu površinu dužan je propustiti sva vozila koja se kreću prometnom površinom na koju se uključuje. Vozač se može uključiti na prometnu površinu vožnjom naprijed, ali i vožnjom unatrag ako to nalažu prometni uvjeti.

Obvezu propuštanja vozila nemaju vozači tramvaja i autobusa javnog gradskog prijevoza i posebno obilježenog autobusa za prijevoz djece kada se uključuju u promet sa ugibališta ili stajališta koja se nalaze izvan kolnika.

Položaj vozila i strana kretanja

Vozač motornog vozila koji se kreće vozilom po prometnici za dvosmjerni promet, a prometne trake nisu obilježene, mora za kretanje koristiti isključivo desnu stranu kolnika gledano u smjeru vožnje i to bliže desnom rubu kolnika. Kada se vozač kreće kolnikom ceste s dvosmjernim prometom gdje su prometne trake obilježene, mora se kretati sredinom obilježene prometne trake. Ukoliko je prometna traka uz desni rub kolnika obilježena kao posebna traka za vozila javnog gradskog prijevoza, vozači drugih vozila ne smiju se kretati tom trakom. Kada je obilježena prometna traka uz desni rub kolnika ujedno i traka za tramvaj tada se po toj traci ne smiju kretati vozila koja su sporija od tramvaja. Isto tako ako je uz desni rub kolnika označena traka za bicikliste po njoj se ne smiju kretati druga vozila.

okretanje vozila bez manevara
 
okretanje vozila u više manevara

Polukružno okretanje

Polukružno okretanje je okretanje vozila za 180 stupnjeva iz dotadašnjeg smjera kretanja radi uključivanja u suprotni prometni tok. Može se izvesti:

  • okretanjem vozila bez manevara
  • okretanjem vozila u više manevara.

Polukružno okretanje je zabranjeno na autocesti, na brzoj cesti, cesti namjenjenoj isključivo za promet motornih vozila, u tunelu, na cesti s jednosmjernim prometom, na cesti s dvosmjernim prometom gdje su prometne trake odvojene jednom ili dvije pune uzdužne crte, na prijevojima, raskrižjima, u zavojima itd.

Kretanje vozilom unatrag

Vozač se smije kretati vozilom unatrag na kratkom dijelu ceste uz uvjet da kretanjem ne ometa ostale sudionike u prometu. Vozač se kreće unatrag sa uključena sva četiri pokazivača smjera i to onom stranom kolnika kojom se do tada kretao unaprijed. Dužan je propustiti vozila koja dolaze iza njega. Kretanje vozilom unatrag je zabranjeno na autocesti, na brzoj cesti, cesti namjenjenoj isključivo za promet motornih vozila i u tunelu. Iako nije zabranjeno, zbog sigurnosti prometa kretanje vozilom unatrag treba izbjegavati na prijevoju ceste, na raskrižju i na prijelazu ceste preko željezničke pruge. Vožnja unatrag radi parkiranja ne smatra se vožnjom unatrag pa nije potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera.

 
design & hosting by Internet arhiva d.o.o.