NASLOVNICAO NAMAUSLUGEKONTAKTION-LINE TESTOVI
   
ON-LINE UČIONICA
POPIS AUTOŠKOLA
SAVJETOVALIŠTE
ZAKONI I PRAVILNICI
AUTI, KREDITI, OSIGURANJA
SPORT - FORMULA 1
MALI OGLASI
HUMOR I ZABAVA
KORISNI LINKOVI
ON-LINE TESTOVI
 

Powered by:

 

 

 
 
 
ON-LINE UČIONICA
PROMETNA PRAVILA

Mimoilaženje vozila

Mimoilaženje na ravnom dijelu kolnika

Pri mimoilaženju vozač je dužan sa svoje lijeve strane ostaviti dovoljan razmak između svojeg vozila i vozila s kojim se mimoilazi, a prema potrebi, i svoje vozilo pomaknuti k desnom rubu kolnika.

Ako zbog neke zapreke na cesti ili zbog drugih sudionika u prometu vozač ne može postupiti prema odredbi stavka 1. ovoga članka, dužan je usporiti kretanje svojeg vozila i, prema potrebi, zaustaviti ga da bi propustio vozilo iz suprotnog smjera.

Ako je zbog nedovoljne širine ceste ili zbog neke zapreke na cesti mimoilaženje onemogućeno, vozač kojem je to, s obzirom na osobine ceste i okolnosti prometa, lakše i sigurnije izvesti, dužan je prvi se zaustaviti i, prema potrebi, kretanjem unatrag ili na drugi način pomaknuti svoje vozilo i zauzeti na cesti položaj kojim se omogućuje mimoilaženje.

Mimoilaženje vozila na raskrižju

Na raskrižju se vozila koja dolaze iz suprotnih smjerova i skreću ulijevo kreću tako da vozač mimoilazi vozilo iz suprotnog smjera na taj način da ga propušta sa svoje desne strane.

 

 

 

Mimoilaženje vozila na cesti s uzdužnim nagibom

Kada se vozila kreću na dijelu ceste s velikim uzdužnim nagibom (npr. planinska cesta) gdje je mimoilaženje otežano ili se vozila ne mogu mimoići, vozač koji se kreće niz nagib mora omogućiti mimoilaženje zaustavljanjem vozila na mjestu gdje se vozila mogu mimoići. Ukoliko vozač vozila koji se kreće uz nagib ima prikladnije mjesto za zaustavljanje, onda je to dužan učiniti kako bi se vozila što sigurnije mimoišla. Ukoliko se mimoilaženje ne može izvesti zaustavljanjem jednog od vozila na nekom prikladnom mjestu, mimoilaženje se izvodi tako da se jedno vozilo mora kretati unatrag. Kretat će se unatrag:

1. svako vozilo koje se susrelo s vozilom koje vuče priključno vozilo,

 

2. teretni automobil koji se susretne s autobusom,

     

 

3. vozilo koje se susrelo s vozilom više kategorije,

 

4. ako se mimoilaze vozila iste kategorije - vozilo koje se kreće niz nagib, osim ako je, s obzirom na uvjete i položaj vozila na cesti, lakše i sigurnije da to učini vozač vozila koje se kreće uz nagib.

 

 
design & hosting by Internet arhiva d.o.o.