NASLOVNICAO NAMAUSLUGEKONTAKTION-LINE TESTOVI
   
ON-LINE UČIONICA
POPIS AUTOŠKOLA
SAVJETOVALIŠTE
ZAKONI I PRAVILNICI
AUTI, KREDITI, OSIGURANJA
SPORT - FORMULA 1
MALI OGLASI
HUMOR I ZABAVA
KORISNI LINKOVI
ON-LINE TESTOVI
 

Powered by:

 

 

 
 
 
SAVJETOVALIŠTE
ZIMSKA OPREMA

Kada zimska oprema?

Dolaskom zime i niskih temperatura svake godine, postavljamo si pitanje kako se ponašati na cesti. Zimska oprema je osnovni uvjet sigurne vožnje zimi. Često se pitamo kada smo obavezni imati zimsku opremu, što se pod zimskom opremom podrazumijeva i kako se moramo ponašati u zimskim uvjetima.


Kalendarski zima počinje 21. prosinca, u pučkoj meteorologiji zima počinje 25. studenog, tj. na dan Svete Katarine, a prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zimski uvjeti na cesti nastupaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Zimske uvjete proglašava poduzeće zaduženo za održavanje prometnica. Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju Zakonom propisanu zimsku opremu.

Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 92/2005) pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se

  • gume „M+S“ (mud+snow) na svim kotačima ili,
  • ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za montažu na pogonske kotače.

U susjednoj Republici Sloveniji zimska oprema je regulirana prema ZVCP (Zakon o varnosti cestnega prometa). Propisanu zimsku opremu moraju imati motorna i priključna vozila obavezno u vremenu od 15. studenog do 15. ožujka i za vrijeme kada su na prometnicama nastupili zimski uvjeti. Pod zimskom opremom se podrazumijeva:

  • 4 zimske gume (M+S) s minimalnom dubinom profila od 3 mm ili,
  • 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila od 3 mm i lancima spremnim za montažu na pogonske kotače.

U priobalnom području cesta od Kozine do Sečovlja kao zimska oprema vrijede 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 1,6 mm, a lanci u priboru vozila nisu potrebni.

Savjet!

Premda nije propisano, uz lance ili zimske gume dobro je imati strugalicu za led, sprej za odleđivanje stakla i brava, malo vode ili čaja i naravno ne krećite na put bez punog spremnika goriva, jer nikada ne znate kada i gdje ćete se morati zaustaviti na cesti radi zastoja i grijati u autu. Naravno i baterija mobitela morala bi biti puna, jer će vam možda dobro doći da uskratite vrijeme, a i strah negdje u divljini. Ne računajte puno na vozačku solidarnost i pomoć drugih vozača, jer će i oni biti zaokupljeni svojim problemima.

A kazne?

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu za vrijeme trajanja zimskih uvjeta. Susjedi Slovenci su nešto stroži. Kazna je 30.000 SIT (cca 950,00 kn), a ukoliko se zbog vozača koji nema propisanu zimsku opremu prekine promet na cesti kazna je 100.000 SIT (3.100,00 kn).

I još nešto za kraj: treba razlikovati zimske gume od guma M+S. O tome će još biti priče

 
design & hosting by Internet arhiva d.o.o.