NASLOVNICAO NAMAUSLUGEKONTAKTION-LINE TESTOVI
   
ON-LINE UČIONICA
POPIS AUTOŠKOLA
SAVJETOVALIŠTE
ZAKONI I PRAVILNICI
AUTI, KREDITI, OSIGURANJA
SPORT - FORMULA 1
MALI OGLASI
HUMOR I ZABAVA
KORISNI LINKOVI
ON-LINE TESTOVI
 

Powered by:

 

 

 
 
 
SAVJETOVALIŠTE
PROMETNA NEZGODA

Što učiniti u slučaju prometne nezgode?

Vaša dužnost je da pomognete sudionicima prometne nezgode u okvirima Vaših mogućnosti i Vašega znanja, i pomognete u osiguravanju mjesta nezgode od naknadnih nezgoda postavljanjem sigurnosnog trokuta ukoliko to sudionici nezgode nisu u stanju sami učiniti.

Procijenite u kakvom stanju ste našli sudionike prometne nezgode, pogotovo ako niste vidjeli nezgodu, i po mogućnosti uključite i druge koji se zateknu na mjestu nezgod,

Pokušajte dobro procijeniti stanje ozlijeđenih: dali su pri svijesti, dišu li, ocijenite krvarenje, oštećenje kralježnice, povraćanje, boju kože, puls i dr.

Obavijestite policiju pozivom na broj 92 ili pozovite broj 112.

Što javiti:

 • tko zove i otkuda
 • vrstu nesreće i opseg
 • mjesto nesreće (naselje, cesta, križanje, tunel... )
 • vrijeme nastanka prometne nezgode
 • broj ozlijeđenih osoba i broj teško ozlijeđenih
 • da li je ozlijeđeni ukliješten ili zatvoren u vozilu
 • da li je prilikom nesreće izbio požar ili eksplozija
 • da li na mjestu nesreće netko stručno pruža prvu pomoć


  Kako se ponašati ako ste sudionik prometne nezgode?

  Ukoliko ima poginulih ili povrijeđenih morate obavijestiti policiju na broj 92 ili pozvati broj 112 koji će pozvati prvu pomoć, vatrogasce ili druge spasioce.

  Sačekajte kraj očevida i ne nemojte piti alkoholna pića. Mjesto nezgode možete napustiti samo ukoliko pružate pomoć unesrećenima u nezgodi ili radi poziva policije, nakon čega se morate vratiti na mjesto nezgode.

  Ukoliko ste sudionik prometne nezgode u kojoj je nastala samo materijalna šteta, a drugi oštećenik nije prisutan, obavijestite policiju, recite im svoje podatke i podatke o vozilima (registarski broj i marku)

  Ako imate pri sebi fotoaparat ili kameru snimite mjesto nezgode iz više položaja kako bi se kasnije lakše utvrdile okolnosti pod kojim je došlo do nezgode

  Ukoliko ste sudionik prometne nezgode u kojoj je nastala samo manja materijalna šteta, uklonite vozilo sa kolnika kako bi se promet nesmetano odvijao. Ispunite i potpišite Europsko izvješće o nezgodi ili na neki drugi način izmijenite podatke sa ostalim sudionicima nezgode jer ste to dužni učiniti prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Savjetujemo vam da u svakoj prometnoj nesreći popunite Europsko izvješće o nezgodi radi kasnijeg lakšeg prikupljanja podataka.

 •  
  design & hosting by Internet arhiva d.o.o.