NASLOVNICAO NAMAUSLUGEKONTAKTION-LINE TESTOVI
   
ON-LINE UČIONICA
POPIS AUTOŠKOLA
SAVJETOVALIŠTE
ZAKONI I PRAVILNICI
AUTI, KREDITI, OSIGURANJA
SPORT - FORMULA 1
MALI OGLASI
HUMOR I ZABAVA
KORISNI LINKOVI
ON-LINE TESTOVI
 

 

Powered by:

 

 
 
 
ON-LINE UČIONICA
PROMETNA PRAVILA

Propuštanje vozila i prednost prolaska

Pravilo desne strane

Kada se vozač susretne s drugim vozilom na raskrižju, parkiralištu ili nekoj drugoj prometnoj površini, dužan je propustiti vozilo koje nailazi s njegove desne strane. U slučajevima kada se vozilima ne sijeku smjerovi kretanja vozila se mogu kretati istovremeno.

 

Pravilo desne strane ne primjenjuje se u situacijama kada na raskrižju dolazi vozilo na tračnicama, npr. tramvaj. Vozač vozila na tračnicama ima prednost prilikom prolaska kroz raskrižje bez obzira s koje strane dolazi.

 

 

Skretanje vozilom ulijevo

Vozač koji vozilom skreće ulijevo dužan je propustiti vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera, zadržava smjer kretanja ili skreće udesno, osim ako prometnim znakom nije drugačije određeno. Ovo pravilo se ne primjenjuje u situaciji u kojoj sudjeluje vozilo na tračnicama. Vozač vozila na tračnicama ima prednost prolaska prilikom skretanja ulijevo pred vozilima iz suprotnog smjera koja zadržavaju smjer kretanja ili skreću udesno.

 

Kada je promet na raskrižju reguliran naredbama ovlaštenih osoba, prometnim svjetlima ili prometnim znakovima vozač koji vozilom skreće ulijevo dužan je propustiti vozila koja zadržavaju smjer kretanja ili skreću udesno.

Pravilo glavne i sporedne ceste

Kada vozač dolazi na cestu s prednošću prolaska dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom. Ispred raskrižja su postavljeni prometni znakovi ograničenja, obavijesti i prometni znakovi s dopunskim pločama koji označuju položaj ceste s prednošću prolaska.

 

Ulazak sa sporedne ceste na cestu sa suvremenim zastorom

Vozač vozila koji se kreće cestom bez suvremenog kolničkog zastora i ulazi na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom. U tom slučaju ne vrijedi pravilo desne strane.

 
design & hosting by Internet arhiva d.o.o.